Днями Запорізька обласна філармонія радо вітала всіх шанувальників високого мистецтва. 23 вересня для творчого колективу закладу та його гостей було потрійне свято: відкриття 77-го концертного сезону, презентація оновленого комфортного концертного залу після реконструкції та заснування Всеукраїнського фестивалю духовної музики«БЛАГОFEST»! 

Поделиться

Днями Запорізька обласна філармонія радо вітала всіх шанувальників високого мистецтва. 23 вересня для творчого колективу закладу та його гостей було потрійне свято: відкриття 77-го концертного сезону, презентація оновленого комфортного концертного залу після реконструкції та заснування Всеукраїнського фестивалю духовної музики«БЛАГОFEST»! Участь у заході, що вразив масштабністю та розмахом взяли прославлені колективи та солісти з Києва, Тернополя, Харкова, Луганська, Дніпра, Мелітополя й Запоріжжя. Всіх учасників фестивалю об’єднував високий рівень виконавської майстерності та бажання нести у світ прекрасне світле мистецтво.

Під час концерту – презентації фестивалю глядачі почули: хорові твори, солістів, камерно-інструментальні композиції та ансамблеві виступи. Насолодитись неперевершеним звучанням органу в поєднанні з бездоганною технікою гри гості змогли, слухаючи виконання соліста Харківської обласної філармонії, лауреата міжнародних конкурсів Станіслава Калініна та заслуженої артистки України Ілони Турчанінової. Піднесені твори Й. С. Баха, К. М. Бельмана, А. Страделли, Г. Ф. Генделя занурили глядачів у епоху бароко. Мелодійні, прозорі інтонації старосвітської бандури в руках соліста Тернопільського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, заслуженого артиста України, лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Губ’яка перенесли глядачів у XVI століття, познайомивши з лірницьким кантом «Через поле широкеє».

Світле, ніжне, небесне звучання твору Ж. Массне «Роздуми з опери «Таіс» у виконанні лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів Маріанни Рябошлик, Андрія Мамчура та академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, головний диригент – народний артист України Вячеслав Редя торкнулось найпотаємніших струн душі кожного присутнього в залі. Всесвітньовідомий твір «Ave Maria» слухачі змогли почути у виконанні студентського хору «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П. І. Майбороди, керівник Оксана Братцева (композитор К. Вітторіо), а також солістки обласної Луганської філармонії Олени Босенко (композитор Д. Каччіні). В концертній програмі було представлено чимало творів українських композиторів – від основоположника духовного концерту Д. Бортнянського до сучасних митців В. Файнера, І. Сахно, І. Харитонова. Велика, кропітка робота регентів та диригентів хорів відобразилась у м’якому, стрункому звучанні, ансамблевій однорідності. По-новому зазвучав козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь, який запальною піснею «Дримба» В. Зубицького викликав шквал бурхливих оплесків. Глядачам запам’ятався й яскравий виступ «Запорожців» з солісткою Запорізької обласної філармонії Юлією Яксою, які подарували незрівнянну композицію Е.Л. Вебера Pie Yesu з «Requiem». Апофіозом концерту-презентації став твір Й.С. Баха «Страсти по Матфею» у виконанні академічного камерного хору ім. В. Палкіна Харківської обласної філармонії, художній керівник Андрій Сиротенко, солістів Запорізької обласної філармонії Миколи Квєткова (тенор), Володимира Галіченка (скрипка) та хору дитячої музичної школи № 2 м. Запоріжжя «Міністрелі», керівник – Антоніна Луканова. Виступи артистів полонили серця глядачів та створили чисту й світлу ауру, яка наповнила всіх позитивними емоціями.

Зі словами вдячності до організаторів фестивалю, гостей та учасників звернулася начальник управління культури, національностей та релігій Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Аліна Адамчук, яка завітала до Запоріжжя разом з директором Ігорем Шаповаловим та солісткою Луганської філармонії Оленою Босенко. Очільниця зазначила, що в цей не легкий час для колективу Луганської філармонії, який змушений був переїхати до м. Сєвєродонецька, підтримка колег дуже важлива і вони сподіваються на подальшу співпрацю. По закінченню концертної програми організатори Всеукраїнського фестивалю духовної музики «БЛАГОFEST» – директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева та директор Запорізького обласного відділення Українського фонду культури Тетяна Тіліс привітали всіх присутніх з успішною презентацією фестивалю та вручили учасникам дипломи та цінні подарунки. Ірина Едуардівна подякувала всім друзям та партнерам за плідну співпрацю у проведенні реконструкції концертного залу імені М.І.Глінки.

www.filarmonic.zp.ua, Фото Олега ВАЛИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поделиться