В Запорізькій обласний універсальній науковій бібліотеці відкрилася перша персональна виставка Любові Троян «Мелодії рідного краю» , де представлено більш ніж 100 робіт.

На згадку про море майстриня вже понад десять років створює витвори мистецтва, що зачаровують з першого погляду – картини та ляльки з морських мушель, ляльки-мотанки та обереги.

Тут є панянки «Літо» і «Осінь», «Віра», «Надія», «Любов», а також богині морської стихії, казкові принцеси, фантастичні тварини. Власна колекція автора нараховує понад 1000 екземплярів. Кожна робота є унікальною та неповторною. На створення колекції, яку робила вечорами і ночами, коли всі рідні сплять, Любов Троян надихнули величність та краса Азовського моря. Також допомогла порадами відома запорізька майстриня, що виробляє ляльок, – Віра Бочар.

Як виявилося, Любов Іванівна з дитинства полюбляла малювати, вишивати або щось майструвати. У 1975 році закінчила Запорізький машинобудівний інститут, два десятиліття працювала в КБ «Іскра» інженером-конструктором. І ще 15 років – викладачем-методистом комп’ютерної графіки в Запорізькому авіаційному коледжі.

З появою онуків почала з ними малювати картинки: олівцями, фломастерами, кольоровими крейдою та піском. Відпочинок на морі (хвилі, пісок, мушлі та бажання залишити спогади про яскраве літо) спонукав онуків та бабусю збирати ракушки і малювати на них, або створювати з мушель зайченят, кошенят, цуценят і ляльок. Це дуже кропітка справа: кожну мушлю треба закріпити клеєм, за бажанням – покрити лаком. До того ж, треба бути уважним, бо вироби дуже легко розбити.

– Ми познайомилися з Любов’ю Троян минулого року, і її творчі здобутки викликали у мене подив, – говорить Віра Бочар. – Як таку красу можна зробити за допомогою мушель? Зараз бачу, що колега зросла як майстер своєї справи і вже демонструє ляльки-обереги із мушель великого розміру. Це дуже гарно!

До речі, цього року Любов Троян створила свою першу колекцію ляльок-мотанок та оберегів за українськими мотивами. У  творчих планах – займатися своїм хобі і надалі, більше подорожувати, придбати коштовні закордонні мушлі, добуті із Тихого океану чи Червоного моря. А на Новий рік хоче здивувати рідних і друзів великою серією гарних ляльок в святкових сукнях із мушель.

Виставка Любові Троян триватиме до 20 вересня. Поспішить насолодитися витворами мистецтва! Вам із дітлахами буде тут чим помилуватися.

Віра ВОЛОДИМИРОВА, фото автора

Читайте также Этностиль: Ремикс на Ван Гога по-запорожски

Поделиться