Відповідь на питання, чим покрити дах, є одним із найважливіших рішень, які має прийняти інвестор під час будівництва будинку. Вибір покрівельного покриття залежить від дизайну будинку, а також плану забудови або географічного розташування. Сучасні покрівельні матеріали можна придбати на сайті – https://real-trade.com.ua

Чим покрити дах приватного будинку, щоб будинок вийшов естетичним, герметичним, атмосферостійким та енергозберігаючим?

Ринок пропонує дуже широкий вибір покрівлі з листового металу, керамічної та бетонної черепиці, а також пластикової та дерев’яної покрівлі. Кожен з них має свої переваги та недоліки. Деякі їх можна використовувати для конкретної форми даху.

У цій статті ми розглянемо найпопулярніші види покрівлі та порадимо, які витрати слід враховувати і розповімо як поєднати довговічність покрівлі з її естетикою.

Види покрівлі

Керамічна черепиця: традиційне, але й досі дуже популярне покрівельне покриття. Покриття виконане з кераміки (глини), довговічне, для надання блиску може бути додатково вкрите шаром глазурі (глазуроване покриття). Існує багато типів керамічної черепиці, наприклад, плоска, однотонна, голландська та марсельська. До переваг керамічної черепиці відносяться її акустична герметичність, гарний зовнішній вигляд, стійкість до УФ-випромінювання та легка заміна окремих, наприклад, пошкоджених елементів. Недоліки – велика вага, низька стійкість до механічних пошкоджень та досить висока ціна.

Бетонна черепиця – зовні дуже схожа на керамічну черепицю, але зроблена з бетону, пофарбована морилкою та кольоровою фарбою. Перевагою бетонної черепиці є нижча ціна порівняно з керамічною черепицею. До недоліків можна віднести чутливість до кислот та меншу довговічність.

Металочерепиця – покриття з листового металу з тисненням, що нагадує керамічну черепицю. Найчастіше це сталевий або алюмінієвий лист, покритий додатковим зовнішнім шаром, що захищає від корозії, пошкоджень та сонячних променів.

Переваги металочерепиці – досить низька ціна, простота монтажу та легкість (важить до 10 разів менше, ніж керамічна черепиця). Недоліки – менша довговічність покриття та ризик появи іржі у пошкоджених деталях.

В даний час, з розвитком технологій (спеціальні антикорозійні покриття), такий матеріал безперечно повертається в моду і користується величезною популярністю як покрівельне покриття для сучасних будинків. Варто вибирати плоский листовий метал з таких причин, як нижча ціна, ніж черепиця, і простота установки.

Бітумна черепиця: різнокольорові елементи руберойду вирізані так, щоб виглядати як традиційна черепиця. Вони мають багато переваг – вони гнучкі, ідеальні для обробки незвичайних дахів, підходять для дуже крутих поверхонь. Добре підходить для покриття таких будівель, як навіс для машини або альтанка.

Асфальтова повсть, толь: бітумне покриття, легке, стійке до змін та старіння, що підходить для плоских дахів.

Пластикові покрівельні покриття, наприклад покрівельні мембрани EPDM: використовуються для покриття плоских дахів, довговічні, стійкі до перепадів температур і згинання.

Дерев’яні або кам’яні покриття, наприклад розколота або обрізана черепиця, шифер, дорогі, але дуже ефективні.

Як вибрати покрівлю для будинку?

Яке покриття вибрати для покрівлі приватного будинку? У дерев’яних будинках конструкція даху виготовляється з деревини, струганої з чотирьох сторін і камерної сушці.

Каркасні будинки найчастіше мають прості двосхилі дахи, хоча зустрічаються чотирисхили, багатосхилі і навіть плоскі дахи. Тому в каркасній технології можна використовувати більшість покрівельних матеріалів: як металочерепицю, так і керамічну чи цементну черепицю.

Рішення про вибір матеріалу покрівельного покриття залежить насамперед від його конструкції, тобто типу покрівлі. У разі найбільш популярних скатних дахів у каркасному будівництві найчастіше вибираються матеріали плоского металевого листа або металочерепиці, які відрізняються досить привабливою ціною та невеликою вагою, що важливо у випадку з каркасними будинками.

При виборі покрівлі для особняка любителі класичних рішень можуть вибрати керамічну черепицю або бетонну черепицю? Так, за умови, що зберігається відповідний профіль ухилу даху та конструкція даху може витримати велику вагу цього матеріалу.

Вартість покрівлі

При виборі покрівлі має значення тип матеріалу, і навіть його вартість і трудовитрати. Скільки коштує покрівля? Зверніть увагу, що ціни залежать від і можуть відрізнятися в різних регіонах. Це стосується не лише ціни за метр матеріалу, а й різних трудовитрат для різних типів дахів.

Найдорожче рішення – керамічна черепиця. Ціна залежить від форми черепиці (наприклад, плоска, гладка, голландська і т.д.) та від виробника. Ціна за м2 черепиці популярної марки починається приблизно від 800 гривень. Гарнийа, але дорогий плоский дах плитка може коштувати понад 1500 гривень/м2.

Бетонна черепиця коштує дешевше – ціна покриття починається приблизно від 400 гривень за м2. Однак у випадку бетонної черепиці, особливо з керамічною черепицею, необхідно додати високу вартість будівництва міцної ферми даху — черепиця — важкий матеріал.

Для порівняння, вартість металочерепиці з дуже добрим антикорозійним покриттям починається приблизно від 400 гривень/м2.

Приклади покрівельних покриттів для різних типів дахів

Тип даху має великий вплив на вибір покрівельного матеріалу. Ось найбільш популярні типи дахів та рекомендовані покриття:

  • двосхилий дах: трапецієподібний лист металочерепиці або металочерепиця;
  • покрівля складної форми: керамічна або бетонна черепиця, бітумна черепиця;

Плоска покрівля: профнастил, металочерепиця, бітумні матеріали.

Обов’язково зверніть увагу на кут нахилу даху. Ось які кути нахилу даху необхідні для конкретних матеріалів та який покрівельний матеріал вибрати:

  • плоский листовий метал – для дахів із кутом нахилу понад 6 градусів;
  • металочерепиця – для дахів із кутом нахилу вище 9 градусів;
  • бітумна черепиця – від 11 до 45 градусів;
  • керамічна плитка – від 14 до 45 градусів;
  • бетонна плитка – від 22 до 60 градусів;
  • Дерев’яна черепиця – від 39 до 51 градуса.

 

Пам’ятайте, що це лише орієнтовні дані. Детальну інформацію про вугілля нахилу даху, що рекомендується, та інші технічні дані можна знайти в спеціальній інформації від виробника покрівлі.

Правильний вибір покрівельного покриття може суттєво вплинути на комфорт використання каркасного будинку, а також на його довговічність та безпеку.

Поделиться
Категорії:Гроші