Запорізький дайвер та дослідник Юрій Батаєв поповнив колекцію Музею архітектури знахідками старого Олександрівська. А кіномани дочекалися прем’єру історичного фентезі-серіалу «Козаки. Абсолютно брехлива історія», частина якого знімалася на Хортиці. Це дуже крутий та масштабний проект!

Що нового і цікавого можна побачити онлайн у запорізькому Музеї архітектури (вул. Гоголя, 66)? Серед артефактів, що захоплять візуальною складовою, – цегла, кахель та оздоблення стін із психіатричної лікарні «Бетанія» – ще одного проекту менонітів.

Юрій Батаєвпочав шукати «Бетанію» в рамках експедиції «Einlage» на дні Дніпровського водосховища ще у 2017 році. Деякі елементи вдалося підняти на поверхню минулого року. Нагадаємо, територія лікарні була затоплена водами Дніпровського водосховища у 1932 р. внаслідок будівництва Дніпрогесу. Розмах і симетрія фундаментів, обриси колон в їх лініях, уламки кахлю… І сьогодні під водою можна побачити обриси лікарні!

Глядачів музею також зацікавила цеглина з Вознесенської церкви. Перша кам’яно-дерев’яна церква у селі Вознесенка (Вознесенівський район)  була зведена у 20-ті роки ХІХ ст. У 1908 р.  поруч з нею було споруджено великий храм з цегли, який проіснував до 40-х років минулого століття. Сьогодні на місці церкви здіймаються будинки бульвару Центрального.

До речі, першою архітекторкою, що разом із колегами накреслила контури сучасного Запоріжжя, була Ольга Яфа. Ім’я учениці славетних братів Веснінів пов’язане з найкращими творами міського авангарду – романтичними гуртожитками та поліклінікою Шостого селища. Роботи Ольги є чудовим прикладом жіночої архітектури.

Днями любителі історії відзначили всеукраїнський День екскурсії. Кращий спосіб його провести – вирушити на прогулянку містом. Пориньте і ви в його романтику та містику! В архітектурі старого Олександрівська збереглися будівлі – представники еклектики, модерну та неокласики.

Арочні вікна, вікна-ілюмінатори, вікна нестандартної форми будівлі першої теплової електростанції (1910 р.)  створюють унікальний образ споруди у стилі модерн з елементами псевдоготики.

Велику кількість арочних вікон можна побачити у «Медхеншуле» або «Школі для дівчаток» на Верхній Хортиці. Перлину менонітської архітектури збудовано в стилі модерн з елементами голландського ренесансу і пізнього бароко.

Цікава архітектура першого навчального корпусу ЗНУ (1906). Раніше це була Олександрівська чоловіча гімназія. Зараз третій навчальний корпус ЗНУ знаходиться в приміщенні колишньої Олександрівської жіночої гімназії, яка була відкрита у 1902 р. До речі, вартість навчання становила 100 рублів, тому лише заможні родини могли відправити сюди своїх дочок.

Тим, хто полюбляє архітектуру, прийдуться до вподоби урбаністичні краєвиди будівлі Запорізького міського палацу дитячої та юнацької творчості. З оглядового майданчика відкривається неймовірний вид на Хортицю та Дніпрогес!

Гарним об’єктом для фотосесій також залишається будівля музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара. Біля величних білих колон вдасться зробити мінімалістичні світлини. Навіть оновлений термінал запорізького аеропорту тепер вабить не тільки туристів. На тлі оновлених стін можна зробити знімки у футуристичному стилі.

Історики теж вміють зацікавити! Нещодавно на Хортиці у Совутиній балці знайшли козацькі зимівники XVIII ст. За словами експертів, подібних знахідок не було вже 30 років. Об’єкт буде запропоновано до внесення у реєстр нерухомих пам’яток України.

Час спливає! Запорізькі археологи підняли з дна Дніпра унікальний гарматний лафет козацької доби в районі села Біленьке. Артефакт, зроблений із деревини (дуба) і окований залізом, датований XVI- XVIII ст. Важить близько трьох тон. Має довжину близько 4,4 м, ширину – близько 2,3 м. Служив опорою для потужної облогової гармати калібром до 32 фунтів. У світі таких одиниці.

Підводним археологам на чолі з Валерієм Нефедовим довелося занурюватися на дев’ять метрів. Подальша робота над експонатом буде відбуватися у Музеї судноплавства на Хортиці.

Продовжує працювати новий онлайн проект «Запорізький міський простір», корисний для туристів. Це інформаційний гід, який допоможе обрати місце для прогулянки або відпочинку та наочно розповість про проекти, які реалізуються у місті.

Нарешті відбулася прем’єра серіалу «Козаки. Абсолютно брехлива історія» про козацькі пригоди, пошук скарбів і справжню дружбу. Вперше в історії українського телебачення пригодницький 12-серійний фільм від ICTV повністю покажуть у кінотеатрах (мережа Multiplex), в тому числі у Запоріжжі!

Частина знімального процесу проходила на Хортиці (режисер Олександр Березань), а одну з головних ролей зіграв Андрій Ісаєнко, відомий актор із Києва (родом із Запоріжжя). Знімався у фільмах «Киборги» і «Захар Беркут».

Головну жіночу роль красуні Мар’яни втілила Міла Сивацька. Кошового отамана грає зірка кіно Остап Ступка.

Тут безліч зброї – від рушниць до гармат, автентичних костюмів, коштовностей, породистих коней і чимало неочікуваних тварин у кадрі. Звісно, показано «Запорозьку Січ», яка є символом епохи козацтва та військової доблесті.

Перший український козацький вестернвиробництва кінокомпанії «IQ Production» (за підтримки Міністерства культури) розкаже вигадану авантюрну історію козацьких пригод, дія якої відбувається в Україні в XVII ст.

Комедія зацікавить незабутнім шоу мужніх січових лицарів духу та, зокрема, пострілами зі справжньої козацької гармати.

Найголовніше, це весела історія з хорошим українським гумором, яку вже встигли високо оцінити запорізькі кіномани. Переглянувши стрічку, глядач матиме гарний настрій і гордість, що він – українець. Чекаємо на захопливі зимові вечори!

Вікторія ШЕПЕЛЕВА

Поделиться