Для багатьох фломастер – абсолютно сучасний винахід. Проте існує припущення, що перший в історії людства фломастер був винайдений не півстоліття тому, а ще в Стародавньому Єгипті!  

Доводить це знайдена археологами в гробниці Тутанхамона мідна ручка зі вставленою у неї свинцевою загостреною трубочкою, усередині якої міститься рослинне стебло. Чорнило просочувало волокна стебла, накопичувалося на загостреному кінці та під час письма залишало чіткий слід на папірусі – таким був прабатько всіх сучасних фломастерів.

Фломастери сьогодні

Перші фломастери з’явилися в Японії у 1960-х роках і були всього трьох кольорів – червоні, чорні та сині. Остаточно це канцелярське приладдя завоювало світ у 80-ті роки. Фломастери продавалися в картонних, пластикових і навіть металевих пеналах, з’явилися набори аж з 72 кольорів. У сучасному світі існують фломастери з ефектами акварелі, для роботи по текстилю, навіть фломастери, що змінюють кольори. 

Нині фломастери застосовують в образотворчому мистецтві, наприклад для ілюстрацій та оформлювальних робіт, де потрібні чисті тони та чіткі контури. А в США навіть відбуваються фестивалі, де представлено роботи, намальовані виключно фломастерами та маркерами, адже величезний художній потенціал фломастерів відкриває широкі можливості для застосування різних стилів і технік малювання.

Види фломастерів

Фломастер складається з корпусу з пористим живильником всередині, просоченим чорнилом, капілярами якого воно надходить до стрижня, що пише. Стрижні та живильники виготовляються з різних матеріалів, від цього залежить жорсткість і зносостійкість фломастера. Товщина стрижнів у фломастерів може бути різною: тонкий зручний для промальовування дрібних деталей, товстий – для зафарбовування великих поверхонь. 

Фломастери бувають двох видів: заправлені чорнилом на водній основі, інші – на спиртовій. Чорнила на спиртовій основі більш стійкі, не розпливаються. Натомість використання водоосновних фломастерів дає змогу досягати ефекту «розмитості» малюнка.

Фломастер – справжнє диво канцелярії

Для дітей виготовляють спеціальні дитячі фломастери з чорнилом, що легко змивається, або на основі харчових барвників. Фломастери з блискітками використовують для декоративних робіт. Є багато варіантів фломастера: для розпису тканини або татуювань, для аерографії, якими можна малювати, видуваючи з них чорнило.

Сьогодні фломастер – це зручний елемент канцелярського приладдя, креативний інструмент не тільки для дітей і художників, а й для дизайнерів, інженерів і навіть для домогосподарок. Проявляючи фантазію, творчі особистості реалізують незвичайні ідеї, створюючи колекції одягу, аксесуарів та чудових поробок за допомоги цього дива канцелярії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поделиться
Категорії:Суспільство