Вибір ділянки під забудову – це перший і надзвичайно важливий етап реалізації плану будівництва власного будинку. Тип ділянки, який ми виберемо, визначатиме, який будинок ми можемо побудувати на ньому, і навіть яка буде вартість усіх інвестицій. 

Що потрібно пам’ятати перед тим, як вибрати ділянку для будівництва будинку?

Для будівництва приватного будинку необхідна ділянка під забудову, тобто окрема земельна ділянка, на якій згідно з нормативними актами можна звести будівлю. Перший етап інвестування – вибір земельної ділянки під будівництво будинку. Купівля землі під будівництво будинку – доволі популярна інвестиція і в Україні, наприклад купити ділянку в Чернігові можна на сайті novalad.com.ua.

Найважливішим здається те, де буде розташована ділянка під будинок, наприклад, у місті, за містом чи в сільській місцевості. Вибір ділянки під забудову в цьому відношенні потребує розгляду багатьох питань, адже в сільській місцевості можна розраховувати на спокій, тишу та контакт із природою, але для когось проблемою буде відсутність популярних мережевих магазинів, навчальних закладів чи культурних закладів.

У свою чергу, хоча місто задовольняє всі ці потреби, воно часто стомлює через шум і затори, тому може не забезпечити чистого повітря чи належних умов для відпочинку. Ділянки, розташовані на околиці міста, здаються розумним компромісом, але й тут варто звернути увагу, наприклад, на питання комунікацій, адже деякі заміські території ще не мають розвиненої інфраструктури.

Так як вибрати земельну ділянку для будівництва будинку? Безумовно, варто спочатку визначити всі ваші потреби та вибрати пропозиції відповідно до цих критеріїв.

Слід пам’ятати, що ділянку для будівництва будинку також потрібно вибирати з урахуванням того, яку будівлю ми хочемо на ньому звести. Не кожен з них дозволить втілити проект будинку нашої мрії. Обмеження можуть випливати не тільки з розміру ділянки, а й з рельєфу місцевості або місцевих правил забудови землі.

Це далеко не всі елементи, на які варто звернути увагу при виборі ділянки під забудову. Про всі найважливіші ми розповімо нижче. Завдяки їм ви будете знати, як вибрати земельну ділянку для будівництва будинку, щоб на ньому можна було реалізувати заплановані інвестиції.

Розміри та форма ділянки для будівництва будинку

Вибір ділянки під забудову також вимагає звернення уваги на його розміри та форму. Від цього залежить, чи впишеться даний проект будинку на ділянку і відповідатиме вимогам, зазначеним у нормативних актах.

Це стосується технічних умов, яким повинні відповідати будівлі та їх розташування, які визначають правила, на якій відстані від межі ділянки можна будувати будівлю.

Наприклад, стіна з вікнами має бути не менше 4 м від межі ділянки, а стіна без вікон – 3 м. Також нормами передбачена ширина фасаду, яка, наприклад, у разі 18 м. широка ділянка, не повинна бути ширше 10 м.

Оптимальний розмір ділянки – той, коротша сторона якого становить не менше 22 м, але згідно з нормативними документами будинок можна побудувати і на більш вузькій ділянці (16 м2). Однак іноді потрібно підібрати відповідний проект будинку для вузької ділянки, адже стандартна будівля на ньому може не поміститися.

Має значення і форма ділянки. Найпростіше розташувати його у формі квадрата або прямокутника. Між тим, можна зустріти ділянки у формі трапеції або навіть трикутника, для чого також може знадобитися складання спеціального проекту будинку.

Чим ділянка проживання відрізняється від ділянки будівництва?

Розташування ділянки відносно сторін світу

При виборі ділянки також варто звернути увагу на його розташування щодо сторін світу. Більшість проектів будинків передбачає розташування будівлі і планування кімнат таким чином, щоб вхід в будинок був з півночі, де повинна проходити дорога, а житлова зона квартири (вітальня, їдальня) – з півдня, де розташована садова ділянка.

Таке розташування є оптимальним, оскільки забезпечує хороше освітлення найбільш часто відвідуваних протягом дня приміщень. Це також впливає на тепловий комфорт у будівлі та витрати на опалення. Інше планування ділянки може зажадати внесення змін до обраного проекту або вибору, наприклад, спеціального проекту будинку з входом з півдня.

Розробка будівельної ділянки

Вибираючи ділянку, зверніть увагу на його інфраструктуру. Найкраща ділянка – це огороджена ділянка, тобто ділянка з усіма підключеннями до води, каналізації, газу та електрики. Незабудовані ділянки дешевші, що може спокусити їх купити. Однак слід пам’ятати, що вартість інвестиції в будівництво збільшить витрати на виконання необхідних з’єднань.

Які види ділянок під забудову існують?

Плануючи будівництво односімейного будинку цілорічного типу, слід обрати ділянку під забудову. Тому це не може бути ділянка сільськогосподарського, лісового чи рекреаційного призначення, оскільки її необхідно буде перетворити на ділянку під забудову, що не завжди можливо, а якщо так, то пов’язане з багатьма формальностями та додатковими витратами.

Існують також різні види будівельних ділянок. Одні призначені для односімейних будинків, інші для багатоквартирних будинків, треті для комерційних будівель.

 Індивідуальні ділянки під забудову також відрізняються за розмірами, рельєфом і геологічними умовами. На це також варто звернути увагу, плануючи звести конкретну будівлю на ділянці. Нижче ми порадимо вам, як вибрати ділянку під забудову з огляду на цей аспект.

Яка ділянка підійде для одноповерхового будинку?

Через відсутність верхніх поверхів і сходів, одноповерховий будинок особливо рекомендований для сімей з маленькими дітьми та літніми людьми. Однак для будівництва такої будівлі необхідно вибрати відповідну земельну ділянку.

Яка земельна ділянка підійде для одноповерхового будинку? Вона обов’язково повинна буде мати трохи більшу площу, тому що площа забудови одноповерхових будинків досить велика. Наприклад, проект одноповерхового будинку з корисною площею 100 м2 може мати площу забудови приблизно 130 м2, а з гаражем в будівлі навіть 200 м2.

Яка ділянка підійде при будівництві двоповерхового будинку?

Двоповерховий будинок або будинок з мансардою займає менше місця при однаковій корисній площі, тому для його будівництва достатньо меншої ділянки. Наприклад, двоповерховий будинок з корисною площею 100 м2 може мати лише 80 м2 забудованої площі, включаючи гараж в будівлі.

Поделиться
Категорії:Без категорії