Глисти у собак – дуже поширена проблема, якої важко уникнути. Як розпізнати паразитів у свого вихованця? Як їх уникнути і що робити при захворюванні? Прочитайте нашу статтю, де ви знайдете відповіді на ці та багато інших питань. В Україні придбати препарати проти глистів можна на сайті – https://vetpreparaty.com/zasobi-vid-glistiv-dlya-sobak

Як виглядають глисти у собаки?

Кожен власник собаки несе велику відповідальність за здоров’я і безпеку свого вихованця. Одне з основних питань, про яке варто подбати з самого початку, – захистити свого вихованця від паразитів. Крім того, ви повинні бути чутливими до симптомів, що вказують на поточну інфекцію. Ігнорування цієї теми має багато серйозних наслідків і наражає собаку на проблеми зі здоров’ям.

У всьому світі існує багато видів глистів, які становлять потенційну загрозу для собак. Найбільш поширеними інфекціями є стрічкові, аскариди, кишкові та позакишкові найпростіші та анкілостоми. Оскільки вони живуть всередині тіла тварин, власники не можуть виявити їх присутність. На це можуть вказувати лише деякі симптоми,

Неприємними паразитами, яких можна побачити неозброєним оком, є блохи та кліщі. Вони можуть бути переносниками дуже серйозних і навіть смертельних захворювань. Блохи мають розмір близько 6 мм і досить рухливі, тому при огляді шерсті собаки у вас не повинно виникнути проблем з їх виявленням. Це стосується і кліщів, які мають темний, майже чорний колір, а при проникненні в шкіру собаки утворюють великий міхур.

Глисти у собак – симптоми

Кожен паразит може трохи по-різному впливати на функціонування організму і здоров’я собаки, але симптоми паразитарних інфекцій дуже схожі.

  • У зв’язку з тим, що місцем їх існування є в основному травний тракт, часто виникають діарея і блювота,
  • Крім того, спостерігається втрата маси тіла, погіршення стану шерсті, дратівливість і гіперактивність або апатія,
  • У деяких собак також помітно втрачається апетит, бажання грати та гуляти,
  • Також часто можна спостерігати т. зв катання на санках, тобто тертя заднього проходу об землю.

На жаль, це неспецифічні симптоми, які можна легко применшити або сплутати з іншими захворюваннями. Щоб точно підтвердити або виключити наявність глистів у вашої собаки, необхідна консультація ветеринара. Спеціаліст проаналізує зібрані зразки калу, проведе детальну бесіду та проведе додаткові лабораторні дослідження. Пам’ятайте, що не можна ігнорувати жодні сигнали. Як тільки ви помітили будь-які симптоми у свого вихованця, зверніться за допомогою та порадою до лікаря.

Звідки беруться глисти у собаки?

Собаки стикаються з глистами практично кожен день. Інвазивні, тобто здатні до зараження форми паразитів, серед інших присутні: в екскрементах інших тварин, у ґрунті, на рослинах і траві. Захистити собаку під час прогулянок дуже важко. Іноді достатньо просто понюхати екскременти іншої собаки, облизати лапу, випити води з калюжі, покусати знайдену паличку або з’їсти травинку. Неважливо, чи живете ви в селі чи у великому місті, чи вигулюєте собаку на повідку. Уникнути контакту з паразитами і повністю захистити свого вихованця від інфекцій практично неможливо.

Лікування паразитів у собак

Через високий ризик паразитарних інфекцій рекомендується планова дегельмінтизація собак. Також їх слід проводити профілактично, навіть якщо у вихованця немає ніяких симптомів. Першу дегельмінтизацію рекомендується проводити приблизно на третьому тижні життя собаки. У дорослих собак профілактичну дегельмінтизацію можна проводити 4 рази на рік.

Якщо інфекція сталася у собаки, лікування передбачає введення спеціальних протипаразитарних засобів. Вони характеризуються високою ефективністю, тому при правильному підборі та застосуванні відповідно до рекомендацій допоможуть швидко вирішити проблему. Їх завжди повинен призначати лікар. Тільки тоді лікування буде повністю ефективним і безпечним. Не давайте своїм вихованцям ліки самостійно,

Профілактика трохи простішеі протиблошиний і протикліщовий. Деякі засоби для домашніх тварин, такі як таблетки, шампуні та нашийники від паразитів, мають спеціальні репелентні властивості. Вони можуть забезпечити захист від укусів. Прикладом рекомендованого продукту є біоцидний нашийник Bephar Permecta від бліх і кліщів для собак дрібних і середніх порід і нашийник Bephar з натуральним ароматом BEA від бліх, кліщів, мошок і комарів для собак середніх і великих порід. Крім того, використовуйте спеціальні краплі, які наносяться на шерсть, або обговоріть з ветеринаром можливість введення ліків, які мінімізують ризик розвитку захворювань, що передаються паразитами.

Однак якщо ви вже виявили у свого вихованця бліх або кліщів, використовуйте спреї або косметичні засоби для тварин, які допоможуть їх вивести. У нагоді: Протиблошині краплі для собак Beaphar Vermicon Line-On DOG M знерухомлюють паразитів і не дають їм рухатися по шкірі і шерсті тварини. У свою чергу, протиблошиний шампунь для собак Beaphar Vermicon виводить бліх на кожній стадії розвитку. Добре працює і спрей Beaphar Vermicon для собак і котів від кліщів і бліх. Пам’ятайте, однак, що такі препарати мінімізують ризик укусів, але якщо інфікування вже відбулося, наприклад, кліщем, вони не будуть ефективним способом лікування.

Домашні засоби від глистів у собак

Єдиним способом боротьби з глистами у собаки є профілактика, а в разі зараження – прийом спеціалізованих препаратів. На жаль, немає домашніх, природних методів, яких було б цілком достатньо для вирішення проблеми. Популярні способи – наприклад, давати собаці гарбузове насіння, лляне насіння або суміш молока з часником – не тільки будуть неефективні в боротьбі з глистами, але й можуть нашкодити вашим вихованцям. Тому не варто займатися лікуванням самостійно. Будь ласка, пам’ятайте, що ви завжди повинні консультуватися зі своїм ветеринаром щодо будь-яких кроків, які ви вживаєте.

Чи небезпечні собачі глисти для людини?

Деякі паразити, наприклад, стрічкові та аскариди, можуть передаватися від тварин до організму людини та спричиняти так звані захворювання. зоонози. Багато з них викликають дуже неприємні симптоми і пов’язані з серйозними наслідками для здоров’я. Це дуже важливий аргумент для того, щоб регулярно проводити дегельмінтизацію собак і не ігнорувати жодних симптомів. Крім того, дуже важливо часто мити руки після тісного контакту з домашніми тваринами та прибирання їх екскрементів.

Резюме

Собачі глисти – поширена проблема. Власники несуть відповідальність за запобігання інфекціям і швидку реакцію, коли вони помічають тривожні симптоми у свого вихованця. Через дуже високий ризик зараження паразитами проводите регулярну дегельмінтизацію собак – до 4 разів на рік. Пам’ятайте, що деякі глисти можуть передаватися від тварин людям і викликати серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому ніколи не можна недооцінювати ні профілактику, ні лікування паразитарних інфекцій.

Поделиться
Категорії:Style