До запорізького міського фотоклубу столичні митці привезли понад 80 робіт трьох десятків авторів із актуальними сюжетами нашого життя. Вперше в Запоріжжі відбулася колективна фотовиставка «Відображення світу» київських авторів, об’єднаних справжньою любов’ю до своєї країни та фотомистецтва.

Дивлячись на представлені знімки, ми маємо змогу мандрувати морями під вітрилами, гірськими стежками, уважно вглядатися в обличчя земляків і жителів інших країн. Взяти участь у народних святах і пройтися вулицями сучасних міст, відчути поезію природи рідного краю, привабливість найкрасивіших куточків світу.

Андрій Чекановський, голова київського фотоклубу «9×12» (засновано у 1997 році), член президії Національної спілки фотохудожників України, розповів, що як історик за фахом він цікавиться традиціями, народною творчістю, архітектурою, давніми містами, а також здійснює поїздки до сільської місцевості.

– Реагую на все незвичне, – говорить Андрій. – Одна з найдорожчих для мене робіт – «Господиня у традиційній волинській хаті», зроблена під час етнографічної експедиції. Ми просто зайшли до однієї із хат і побачили літню жінку, що живе у святковій атмосфері. Усюди вишиті нею рушники, подушки, килими. Це її будні. Враження непередавані! Ця робота отримала диплом міжнародного фотоконкурсу, що був присвячений культурній спадщині усього світу.

Зараз Андрій Чекановський ставить собі за мету представити творчість запорізьких фотомитців у Києві – спостереження, цікавинки, творчі узагальнення. Таким чином, люди мистецтва мають змогу об’єднати країну у спільний культурний простір. У планах київських фото гуру – показати свою виставку у Чернигові, а також поїхати до Литви.

З цією країною зараз ведеться активний культурний діалог, бо у цьому році відзначається століття відновлення як української державності (1908 р), так і литовської.

Київський митець Володимир Циба із фотоклубу «9×12» зазвичай бере участь у різних фотоконкурсах і їздить країною у пошуках нових вражень. Одна із його цікавинок – світлина з медовухою та початками кукурудзи, знята на свято Маланки, яке відзначають напередодні Нового року. Свято проходило у Музеї народної архітектуру та побуту Пирогово (Київ). Автора також цікавить соціальна тематика, наприклад, у Кракові (Польща) він влучно спіймав у кадр безхатченка із виразною зовнішністю, що грав просто неба на акордеоні.

Цікаво, що у день приїзду до Запоріжжя Володимир Циба і Андрій Чекановський багато знімали на вулицях архітектуру, «соціальне дно» та портрети городян.

За словами куратора виставки «Відображення світу», запорізького фотохудожника Тетяни Лютої, київські фотомитці давно мали намір приїхати до Запоріжжя – ознайомитися з туристичними пам’ятками, поділитися творчім досвідом. Голова Запорізької обласної організації НСФУ Олег Бурбовський вручив Андрію Чекановському фотоальбом нашої спілки, присвячений її 55-річчю, із найцікавішими світлинами місцевих авторів. До речі, восени планується випустити новий, більш повний альбом із роботами понад 80-ти запорізьких митців.

Вікторія ШЕПЄЛЕВА, фото автора

Поделиться
Категорії:Без категорії