Читати – це модно. Цьогорічна Toloka у центрі Запоріжжя – зовсім не схожа на попередні літературні-мистецькі фестивалі.

Поетичні батли, концерт відомого українського письменника и музиканта Сергія Жадана і його рок-гурту «Жадан і Собаки», цікава лекція Євгена Стасіневича. І багато дуже крутих концертів!

Хочете розвинути в дитині любов до читання – відвідуйте разом книжкові фестивалі. З 13 по 23 серпня у Запоріжжі з успіхом пройшов art book fest Toloka з книжковим ярмарком, історико-урбаністичним майданчиком, переглядом документальних фільмів, презентаціями від авторів. Вкрай потрібний для міста марафон – це понад 230 подій за 11 днів!

Організатори поєднали різні формати заходів, запросили багато видавництв із різних міст України та залучили онлайн-майданчик (директорка фестивалю «Толока-2020», який йде в ногу з часом, – відома культурна мисткиня Олена Заставна). Проект реалізований ГО «Мейнстрім» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За перші три дні книжкове свято зібрало понад 8000 людей. У післякарантинний період хочеться додати у своє життя більше позитиву. Глядачі відзначили приїзд відомого письменника Андрія Кокотюхи і спішили придбати його книги з автографом. Авторка Тамара Горіха Зерня з успіхом презентувала книжку «Доця», яка була відзначена як «Книга року» українською службою BBC. Режисер, сценарист і письменник Олег Сенцов порадував запоріжців романом «Другу також варто придбати». Глядачі були дуже раді, що фестивально-подієвий туризм повертається до Запоріжжя, і у нашій державі видається все більше книг українською мовою.

14 серпня на заході запорізький блюзовий гурт Deluxe Blues Band дав чудовий концерт. 16 серпня відбувся виступ гурту «OT VINTA!» (лідер і вокаліст – Юрій Журавель) – винахідників та засновників самобутнього стилю укр-а-біллі. Погодьтесь, розважитись під DJ-сети наприкінці літа не може бути поганою ідеєю! Музика та тексти пісень нікого не залишили байдужими та стовідсотково підняли настрій.

З успіхом пройшла презентація «Чому варто читати комікси та чим вони різняться» від видавництва «Видавництво». Сьогоднішні комікси – це не лише про супергероїв, а й про складні соціальні теми. На платформі «Дві башти» можна було побачити виставу «Що таке єврейська музика» і відвідати діджей-вечіркі із берлінським музикантом, а також концерт гурту «Brat» (фронтмен Гриць Семенчук – відомий культурний діяч, публіцист і поет).

На жаль, через закриті кордони відома українська письмениця Ірена Карпа, що мешкає за кордоном, не змогла приїхати на фестиваль. 23 серпня просто з фестивального майданчика влаштували телеміст «Париж-Запоріжжя». Глядачі побачили тізер її нової книжки «Як виходити заміж стільки разів, скільки хочеться». Вийшла розмова про сучасних жінок у текстах української літератури. Крім того, Ірена презентувала книжку «Добрі новини з Аральського моря».

Тема цьогорічного кіномайданчика, що відбувся в Запорізькому обласному центрі молоді, – події на сході України як запропоновані обставини. Наша область сьомий рік є прифронтовим регіоном. Відвідувачі побачили фільми про сенс життя: «Вулкан», «Українські шерифи», «Відділений гавкіт собак», «Явних проявів немає» та «Гірчиця в садах».

На книжковому святі Запорізький обласний художній музей взяв участь у «Мистецькому колі». Художники і поети презентували твори, які з’явились у рамках творчого пленеру «Запорізький пейзаж». Літератори в своєму творчому баченні створили поезії за мотивами картин Наталії Дерев’янко, Ірини Гресик, Наталії Луценко, Надії Блізнякової. Презентація пройшла в співпраці з театром «Пігмаліон».

На площі Театральній працював «Бібліотечний майданчик». Презентували соціологічне дослідження про культурні вподобання мешканців Запорізької області, відбувся паблік-толк про реформу бібліотек, дискусії про українську культуру як частину світової. Місцеві поети та письменники виступили зі своїми читаннями.

Дитячий майданчик із концепцією «Дикі діти: місце, де дітям можна усе» розгорнувся на площі Маяковського. Діти змогли ліпити, майструвати, малювати, бешкетувати та знайомитись із дитячими українськими письменниками. Зараз з’являється все більше дитячих книжок, які за якістю витримують конкуренцію із дорослою літературою. Книга для трирічної, десятирічної дитини або, тим паче, підлітка може бути шедевром! Читайте книги, вони спасуть світ!

З нагоди Дня Державного прапору та Дня незалежності 23 серпня на Toloka-фесті виступив військовий гурт «3029». Хедлайнерами фестивалю став концерт відомого вокального дуету «Сестри Тельнюк». Магія жіночої душі, любові і мистецтва нікого не залишила байдужим. Їх виступ – справжнє театральне дійство з власною драматургією. Це розмова двох сестер та щирий діалог із кожним глядачем водночас. Бо наша сила – в єднанні!

Валентина ПЕТРАШ

 

Поделиться
Категорії:Культура Новини