Лікування болю – невід’ємна частина онкологічних пацієнтів. Нині існує безліч препаратів, вкладених у її полегшення чи повне усунення. У більшості онкологічних пацієнтів на різних етапах лікування відзначається розвиток неприємних або болючих відчуттів, які, особливо на пізніх стадіях захворювання, можуть вимагати призначення сильнодіючих знеболювальних препаратів, включаючи опіоїдні анальгетики. Метою призначення цих препаратів є лікування захворювання, але поліпшення якості життя пацієнтів, усунення болю. 

Як правило, необхідність призначення опіоїдних препаратів виникає в тих випадках, коли звичайні знеболювальні (які також називаються «нестероїдні протизапальні препарати») не можуть повністю зняти біль і покращити стан пацієнта. При правильному застосуванні знеболювальні препарати допомагають пацієнтові значно покращити свою повсякденну активність та повернутися до звичайного життя. Тим не менш, їх використання, особливо при неправильному застосуванні, може бути пов’язане з ризиком розвитку побічних ефектів, які, в деяких випадках, є загрозою життю пацієнта. Сильнодіючі знеболюючі в Україні можна придбати на сайті mypharmacy.com.ua.

Якщо у Вас відзначається сильний біль – розкажіть про це своєму лікарю. Постарайтеся надати йому найбільш повну інформацію, що стосується виразності болю, її тривалості та характеру (постійний біль або епізодичний), а також про те, які препарати Ви застосовуєте для контролю болю в даний час.

Інформація про порядок отримання рецептів на сильні знеболювальні

Можливі побічні ефекти прийому опіоїдних препаратів

Як і будь-які інші лікарські препарати, сильнодіючі знеболювальні можуть викликати розвиток побічних ефектів. Повний їх перелік представлений в інструкції з медичного застосування, тому перед початком застосування таких препаратів слід обов’язково ознайомитися з інструкцією. Найчастіше відзначається розвиток наступних побічних ефектів:

  • Запори: виникають внаслідок придушення моторики кишечника, їх розвиток відзначається у 90% пацієнтів, які отримують лікування знеболюючими опіоїдними. Тому протягом усього періоду протиболів терапії з використанням опіоїдних анальгетиків рекомендується приймати проносні препарати;
  • Нудота та блювання: частіше розвивається в перші кілька днів терапії як тимчасовий побічний ефект застосування знеболювальних препаратів. Тривалість цього побічного ефекту зазвичай не перевищує 2 тижнів. Для корекції нудоти та блювання застосовуються протиблювотні препарати;
  • Сонливість, слабкість та запаморочення: сильнодіючі знеболювальні препарати можуть негативно впливати на центральну нервову систему. Ризик розвитку цих побічних ефектів вищий при одночасному прийомі інших ліків, що викликають сонливість.

Запитайте Вашого лікаря про те, які заходи слід вживати для профілактики і усунення побічних ефектів, що з’являються. Приймайте препарат у повній відповідності до рекомендацій Вашого лікаря. Якщо призначена доза виявилася недостатньо ефективною, і ви, як і раніше, відчуваєте біль – не приймайте додаткову дозу самостійно – проконсультуйтеся з Вашим лікарем. Про виникнення побічних ефектів слід повідомити свого лікаря, який може рекомендувати Вам зміну частоти прийому або дози препарату або його заміну на альтернативні ліки.

Взаємодія з іншими ліками

Важливо повідомити Вашого лікаря про всі лікарські препарати, які ви приймаєте, особливо про ті, які спрямовані на лікування тривоги, безсоння або судом. Одночасне застосування опіоїдних препаратів та інших ліків, що особливо впливають на центральну нервову систему, може різко збільшувати ризик розвитку побічних ефектів.

Зберігання знеболювальних препаратів

Знеболюючі препарати слід зберігати у недоступному для дітей місці. Якщо у Вас вдома є діти корисним може виявитися їх зберігання в спеціальному ящику, що замикається. Випадковий прийом дитиною дози опіоїдного анальгетика, призначеної для дорослого, може призвести до тяжкого передозування та смерті.

Виникнення труднощів із призначенням знеболюючих препаратів онкологічним пацієнтам

Біль – прояв онкологічних захворювань, яке не можна терпіти та необхідно лікувати. В даний час федеральними та регіональними органами влади вживаються заходи, спрямовані на покращення доступності сильнодіючих препаратів для пацієнтів, які потребують їх призначення.

Поделиться
Категорії:Здоров'я