Буває, що батьки уникають ортодонтичного лікування дітей: вони переконані, що в майбутньому все одно доведеться ставити брекети. Деякі стоматологічні міфи розповсюджують навіть лікарі. Ця стаття про популярні помилки про брекети та корекцію прикусу, які часто чую від пацієнтів та знайомих. До речі, купити брекети в україні можна на сайті orthohouse.com.ua. 

Брекети розхитують зуби

Рухливість зубів під час носіння брекетів – ознака нормального перебігу ортодонтичного лікування.

Брекети та дуги стимулюють переміщення зубів, при цьому частина кістки навколо кореня розсмоктується, а з іншого боку утворюється нова кісткова тканина. Процес розсмоктування відбувається швидше, ніж побудова нової, що проявляється рухливістю зубів.

Протягом 6-8 місяців після зняття апаратури кісткова тканина остаточно формується і рухливість зубів зникає.

Так протікають процеси у нормі. Патологічна рухливість зубів – ускладнення ортодонтичного лікування. Воно може виникнути, наприклад, якщо до зубів приклали занадто велику силу або дефіцит кісткової тканини.

Лікар може мінімізувати ризик такого ускладнення. Для цього перед встановленням брекетів потрібно пройти діагностику з обов’язковим аналізом знімків КТ. Також лікар повинен скласти грамотний план лікування та направити до суміжних фахівців, якщо є для цього показання, у тому числі до пародонтолога.

Брекети підходять лише для молодих людей

У дорослих механізми виправлення прикусу вже не пов’язані зі зростанням щелеп – компенсація відбувається лише за рахунок переміщення зубів. Через це немає великої різниці між пацієнтами, наприклад, 21 чи 61 рік. У будь-якому віці можна виправити прикус та вирівняти зуби.

Крім того, не завжди причина ортодонтичного лікування у дорослих у бажанні змінити естетику посмішки. Іноді пацієнти змушені звернутися до ортодонту: наприклад, якщо відсутня частина зубів.

У такому разі на прийомі у лікаря може з’ясуватися, що сусідні зуби вже нахилилися або висунулися у вільні місця, неправильний прикус. Тоді ортодонтичне лікування — проміжний етап на шляху можливості повноцінно жувати їжу. Воно створює умови подальшого протезування відсутніх зубів, зокрема імплантації.

Ортодонтичне лікування – це дуже боляче

Найчутливіший етап – початок лікування. У деяких пацієнтів воно може бути абсолютно безболісним, а в інших буде виражений больовий синдром. І те, й інше — норма. Реакція конкретної людини в основному залежить від індивідуальної чутливості до болю та від того, наскільки сильно виражена скупченість зубів.

У будь-якому разі період дискомфорту не триває вічно. У середньому ниючий біль турбує перші два-три дні, близько тижня боляче кусати. Далі усі неприємні відчуття проходять.

Після кожного візиту до лікаря неприємні відчуття знову з’являються на кілька днів. Причому більшість пацієнтів відзначають, що у ці дні зуби болять, але не настільки, щоб приймати знеболювальне. Деякі пацієнти приймають аналгетики день-два після чергового візиту до ортодонту.

Поделиться
Категорії:Здоров'я