Більшість користувачів контактних лінз чули про моделі, які покращують чи змінюють колір райдужної оболонки. Але не всі наважуються спробувати, адже вважають їх небезпечними чи незручними. Деякі відмовляються від експерименту, бо впевнені, що карі очі неможливо зробити блакитними. З’ясуємо, чи існує небезпека від кольорових лінз. А також доведемо, що з сучасною оптикою можна змінити будь-який колір очей. 

Чи безпечні кольорові лінзи?

Забарвлені та відтінкові засоби корекції зору не надто відрізняються від прозорих. Одні моделі мають діоптрії та корегують порушення зору, інші виконують декоративну функцію. Обидва варіанти виготовляють із гідрогелю чи силікон-гідрогелю — це безпечні матеріали, які пропускають достатньо кисню до поверхні рогівки. Кольоровий пігмент знаходиться всередині пластинки, тому не контактує з очима. Ви можете не хвилюватись, що фарба викличе подразнення рогівки чи алергічну реакцію. Ця оптика цілком безпечна для алергіків, підлітків та усіх, хто дотримується правил носіння і догляду. 

Правильний догляд та зберігання оптики — запорука вашої безпеки. Якщо ви плануєте щоденно носити кольорові лінзи, то будьте готові кожного вечора їх знімати, промивати у спеціальному розчині та залишати у контейнері, наповненому свіжою порцією цього ж розчину. Якщо контактна оптика потрібна лише для особливих подій, зберігайте її в контейнері та регулярно міняйте розчин. Важливо не позичати засоби корекції друзям та знайомим, адже часто це призводить до інфекційних запалень рогівки чи повік. 

Як обрати реалістичні лінзи під колір очей?

Кольорова оптика здатна змінити відтінок очей будь-якого забарвлення. Існує думка, що темну райдужку неможливо зробити світлою, адже природний тон проступатиме крізь пластинку. Насправді забарвлені лінзи перекривають райдужку, адже мають щільний малюнок, що імітує природний візерунок. 

Якими бувають кольорові лінзи?

  • Напівпрозорі (відтінкові) моделі призначені для підсилення природного кольору райдужки, або додавання певного відтінку. Найчастіше їх використовують люди зі світлими очима, щоб зробити природний колір насиченим, а погляд виразним. Для людей з карими очима є відтінкові лінзи із золотим відблиском.
  • Кольорові моделі повністю закривають райдужку. Вони допомагають отримати будь-який відтінок, незалежно від природного. Саме ця оптика перетворює карооких людей в блакитнооких і навпаки. Щоб лінзи виглядали реалістично, обирайте правильний діаметр. Якщо пластинка буде меншою за райдужку, довкола неї виднітиметься контрастний контур. 
  • Карнавальні, театральні, крейзі — все це декоративні лінзи, які не мають діоптрій. Вони використовуються для фотосесій, вечірок, зйомки в кіно чи виступу в театрі. Ці яскраві пластинки мають щільне тонування і гірше пропускають повітря. Тому їх не можна носити постійно, як попередні варіанти. Надягайте карнавальну оптику в особливих випадках та дотримуйтесь рекомендацій виробника щодо тривалості носіння. 

Пам’ятайте про план заміни. Є одноразові лінзи, а також моделі планової заміни на 1, 3, 6 та навіть 12 місяців. Наприклад, лінзи із лінійки Solente Agata Colors (https://kyivlinza.ua/catalog/tsvetnye-kontaktnye-linzy/) призначені для 6 місяців використання. Ви можете носити їх щодня, або надягати в особливих випадках. Але пам’ятайте, що період використання починається з моменту, коли ви відкриваєте блістер. Викидайте коригуючі пластинки через пів року, навіть якщо за цей період ви надягали їх лише декілька разів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поделиться
Категорії:Суспільство