Гіпсокартон – це часто використовуваний будівельний матеріал. Вони служать, серед іншого: для зведення перегородок в сухому будівництві, створення підвісних стель та інших будівельних конструкцій. Ознайомтеся з основними перевагами та недоліками гіпсокартону. В Україні гіпсокартон можна придбати на сайті Ac-ac.com.ua

Гіпсокартон – переваги

До основних переваг гіпсокартону можна віднести простоту роботи з матеріалом. Швидкий і нескладний монтаж гіпсокартону обумовлений різними параметрами – наприклад, можливістю легкого різання або шліфування, а також їх легкістю. Скільки важить гіпсокартон? Найлегші шматки, наприклад, розміри 600 x 1200 x 12,5 мм, важать приблизно 5-6 кг/м². Прикладом може служити популярний стандартний гіпсокартон Norgips 600х1200х12,5 мм ГКБ тип А, вагою 5,5 кг. Дошки більшого розміру важать до 9 кг/м². Подібне рішення не створює додаткового навантаження на стелю.

Варто додати, що використання гіпсокартону дозволяє швидко облаштувати великий простір. Це пов’язано з їх оптимальною поверхнею. Скільки квадратних метрів становить стандартний гіпсокартон? Пропозиція включає як менші моделі – площею 0,7-1 м² (наприклад, модель Norgips з вогнестійкого гіпсокартону 600 х 1200 мм, площа 0,7 м²), так і більші моделі – 2-4 м², наприклад, стандартний гіпсокартон Norgips 1200 x 2000 мм (2,4 м²) або просочений гіпсокартон Siniat Smart 1200 x 3000 мм (3,6 м²).

Важливо те, що гіпсокартон також має високу міцність. Стіни чи інші архітектурні елементи інтер’єру, побудовані за цією технікою, можна легко навантажувати, повісити полиці, встановлювати меблі тощо. Це дозволяє будь-яку організацію простору, обгородженого цим матеріалом.

Ще однією перевагою гіпсокартонних рішень є їх ціна. Скільки коштує м² гіпсокартону? Зараз ціни починаються приблизно від 200 гривень/м². Гіпсокартонні плити досить дешеві, прості в монтажі, і в той же час довговічні, тому їх вибір зазвичай надзвичайно вигідний.

Що важливо, роботи з гіпсокартоном можна проводити в будь-який час року. Плити, які ще називають сухими штукатурками, є екологічним матеріалом і ідеально гладкими – покласти на їх поверхню плитку, пофарбувати або навіть поклеїти шпалерами не проблема. Гіпсокартон зволожує, утеплює та ідеально вирівнює поверхню, тому робота дає миттєвий результат.

Який гіпсокартон для ванної? Гіпсокартон водонепроникний?

Типовий гіпсокартон виготовлений з гіпсу, покритого шаром картону. Якщо ви шукаєте рішення, які мають додаткову водостійкість – обирайте зелені гіпсокартонні плити типу Н2. Зазвичай їх додатково просочують і рекомендують використовувати в приміщеннях, що періодично піддаються підвищеній вологості (до 85%), наприклад у ванній кімнаті.

Які переваги і недоліки гіпсокартону?

Основні переваги гіпсокартону – ціна, довговічність, легкість, простота монтажу – роблять цей матеріал часто вибирають для обробки приміщень. Однак ці рішення також мають недоліки.

Найчастіше згадується питання про схильність гіпсокартону до механічних пошкоджень. Незважаючи на високу міцність штукатурки, про яку ми згадували раніше, вона, на жаль, нестійка до ударів і подряпин. Так звана плита з твердого гіпсу може швидко пом’ятися, тріснути або іншим чином пошкодитися. На щастя, замінити гіпсокартон легко, швидко і дешево.

Ще одним недоліком розчину є його висока сприйнятливість до вологи. Незважаючи на те, що деякі матеріали мають водонепроникні властивості, варто пам’ятати, що тривалий вплив води може спричинити деформацію, руйнування і, перш за все, розбухання. У довгостроковій перспективі це призведе до незворотного пошкодження плати та необхідності її демонтажу.

Для багатьох недоліком також є розміри гіпсокартону і його монтаж. Таке рішення займає більше місця, ніж традиційна штукатурка. Особливо це стосується гіпсокартону, який укладається на додатковий каркас. У разі вузьких або невеликих поверхонь це може мати величезне значення. Каркас – це теж додаткові витрати. Скільки коштує каркас з гіпсокартону? Ціна профілів починається від сотень гривень за штуку.

Як замінити гіпсокартон?

Серед альтернативних рішень рекомендують в першу чергу традиційні штукатурки. На жаль, робота з ними – на відміну від гіпсокартонних розчинів – типова мокра робота. Іншим цікавим варіантом є міцні плити з серцевиною з екструдованого полістиролу XPS (наприклад, вбудована будівельна плита DO IT Ultrament). Також на ринку доступні, серед іншого: гіпсоволокнисті плити, цементно-волокнисті плити або цементні плити однорідні в поперечному перерізі.

Види та розміри гіпсокартонних плит, представлені в пропозиції Bricoman, дозволять підібрати ідеальні матеріали для вашого інтер’єру. Важлива перевага гіпсокартону – ціна – не здивує під час ремонту. Обирайте якісні матеріали – насолоджуйтесь швидкою та ефективною роботою у власному домі!

Поделиться