Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш каже, що через напад Росії на Україну загроза ядерного конфлікту знову стала реальною, незважаючи те, що багато років це здавалось неможливим.

Про це він повідомив під час свого виступу для Ради безпеки ООН.

Генсек каже, що внаслідок російських обстрілів зруйновано лікарні, школи та багатоквартирні будинки, а більше 12 млн українців змушені виїхати з власних домівок. Більше того, у тимчасово окупованих містах цивільних використовують як заручників. За його словами, наразі “загроза ядерного конфлікту, яка здавалась немислимою, тепер знову стала реальною”.

Генсек ООН переконаний, шо найефективніший спосіб захистити цивільне населення – це запобігати початку збройних конфліктів і вирішувати їх мирним шляхом. Він зазначив, що у разі неможливості шляху дипломатії, необхідно слідувати міжнародному гуманітарному праву й повазі до прав людини.

Гутерреш наголосив, що наслідки війни в Україні матимуть глобальні наслідки для продовольства, адже ціни на харчові продукти вже зросли у декілька разів. Він спрогнозував, що така ситуація, насамперед призведе політичної нестабільності у країнах, що розвиваються.

У Запоріжжі відновлено рух тролейбусів по проспекту Соборному

 

Поделиться