Вступ України до НАТО опишуть як «необоротний» у проекті декларації до саміту альянсу, повідомив CNN із посиланням на джерела. Саміт пройде з 9 до 11 липня у Вашингтоні.

Канал назвав наявність у документі такого формулювання “важливим сигналом для Києва та Москви”, але уточнив, що проект декларації ще може змінитися. За даними CNN, Білий дім США підтримує використання слова “незворотній”, якщо в документі також буде підтверджено, що Україна продовжить роботу над демократичними реформами.

Президент України Володимир Зеленський у вересні 2022 року подав заявку на вступ країни до НАТО. У липні 2023 року за підсумками саміту альянсу країни G7 підписали декларацію про гарантії безпеки Києву, а також оголосили про створення Ради Україна—НАТО. Foreign Policy писала, що влада США та Німеччина хоче відстрочити запрошення України до НАТО.

У червні президент РФ Володимир Путін перерахував умови для припинення бойових дій в Україні. Зокрема, він закликав Україну відмовитись від вступу до НАТО. Він попереджав, що «нігілізм щодо мирних пропозицій не триватиме вічно».

Поделиться
Категорії:Політика