Лише 2022 року світова економіка втратить 1 трильйон доларів внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це із посиланням на власні розрахунки повідомляє The Economist.

Згідно зі світовим економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, 2022 року світовий ВВП мав вирости на 3,9% після стрибка 2021 року.

Через 9 днів після публікації Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються у всьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюжках поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу.

Новий прогноз передбачає, що бойові дії продовжуватимуться принаймні до кінця року. Як наслідок, прогноз глобального зростання погіршився на 1,1 процентного пункту до 2,8% у річному обчисленні. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на 1 трильйон доларів.

Зазначається, що інші організації прогнозують такий шок. Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз глобального зростання на 1,2 п.п. від початкової позначки у січні до 3,2%.

Ми є в Телеграм-каналі, приєднуйтесь! Аналітика, головні новини країни, світу.

Серед країн G20 найбільше ВВП “скине” підсанкційна країна-агресор росія. До кінця 2022 року, згідно з оцінкою, її економіка впаде на 10% під тиском санкцій порівняно з їхньою початковою оцінкою зростання в 2,6%.

Джерело

В ніч проти 5 серпня окупанти атакували Запоріжжя з повітря: ФОТО

Поделиться
Категорії:Економіка Світ