Унікальний ювілейний кінофестиваль просто неба – «Відкрита ніч. Дубль 20» пройшов 24 червня, біля Запорізької обласної наукової бібліотеки, а 26 червня стартував фестиваль Європейського кіно.


Поделиться

Унікальний ювілейний кінофестиваль просто неба – «Відкрита ніч. Дубль 20» пройшов 24 червня, біля Запорізької обласної наукової бібліотеки, а 26 червня стартував фестиваль Європейського кіно.

Кіновечір – дуже гарна ідея! 20 рік поспіль справжні кіномани збираються наприкінці червня, щоб долучитись до останніх новинок, підтримати одне одного та похвалитися фільмами врожаю останнього року.
«Відкрита ніч» – фестиваль, який проходить під девізом: «Ми. Для нас. Про себе», покликаний що раз відкривати нові українські імена у галузі кінематографу та телевиробництва. У цьому році основним майданчиком став «Арт-причал» у Києві, а паралельні покази та трансляції проходили по більше ніж 70-ти локаціях по Україні та за кордоном.

– За результатами розгляду заявок, що надійшли на конкурсний відбір кінофестивалю «Відкрита ніч. Дубль 20», сформовано конкурсну та позаконкурсну програми, – говорить президент громадської організації «АРТ-Простір» Ігор Гармаш. – У конкурсі цього року приймали участь 21 ігровий, документальний та анімаційний фільм; до позаконкурсної програми увійшло п’ять ігрових фільмів.

Загалом імпровізований кінотеатр вмістив більше ста осіб, адже завдяки великому екрану фільми можна було побачити майже із кожної точки площі біля бібліотеки.

Цікаво, що проект «Відкрита Ніч» народився у червні 1997 року як огляд найцікавіших здобутків саме українського кіно. На сьогодні він є своєрідною лабораторією з перевірки нових ідей для вітчизняних кінематографістів та пошуку молодих талантів, які можуть стати новими обличчями українського і світового кіно.

За 20 років роботи у складі журі побували понад 100 відомих митців не лише України, а й світу. Серед них: Ліна Костенко, Юрій Іллєнко, Олег Скрипка, Влад Троїцький, Юрій Щербак, Володимир Войтенко Сергій Фоменко, Юрій Шевчук, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, кінознавець з Польщі Гжегож Пеньковський, композитор Вірко Балей (США) та багато інших.

Щорічно «Відкрита ніч» розширює географію, наприклад, у 2015 році в режимі реального часу охопила 52 екрани в різних містах України, у тому числі у Запоріжжі, та десять країн світу.

Окрім того, 26 червня, в Центрі мистецтв «АРТ-Простір», у рамках фестивалю Європейского кіно, запорожці подивилися фільм «Тоні Ердман», який номінованний на премію «Оскар» за кращий іншомовний фільм (2016 р.), а також отримав приз ФІПРЕССІ на Каннському кінофестивалі.

– Фестиваль Європейського Кіно, який продовжиться у Запоріжжі до 1 липня, є ініціативою Представництва Європейського Союзу в Україні та пропонує ближче познайомитися з кращими фільмами останніх років, знятих в країнах ЄС, – підкреслив Ігор Гармаш. – Проект створений з метою популяризації європейського мистецтва кіно.
Зазначимо, що у програму ввійшли фільми-події: призери Каннського кінофестивалю, хіти європейського прокату, домінанти на премію «Оскар» за кращий неангломовний фільм. Стрічки, відібрані для показів, як художні, так і документальні, мають соціальну тематику. Після кожного перегляду проходить їх обговорення. Кіновечори просто неба – направду одна з найкращих європейських традицій, залучайтеся і ви!

 Віра ВОЛОДИМИРОВА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поделиться
Категорії:Афіша