Значок сайту Прес-центр

Запоріжці відсвяткували День батька

Нещодавно у Запоріжжі вперше пройшов обласний конкурс «Батько року», приурочений до Всенародного дня батька. Це важливий крок не тільки у встановленні гендерної рівності, оскільки вже є заходи до Дня матері, а й у визначенні важливого місця батька в сім’ї.

Мета святкування – привернути увагу громадськості до важливості ролі батька в родинному житті, підтримати чоловіків, які присвятили себе своїй сім’ї, сприяти формуванню в українському суспільстві відповідального ставлення до батьківства та залученню сильної половини до виховного процесу.

Сьогодні в Україні 45% дітей до 16 років живуть без біологічного батька, ще більше дітей страждає від емоційної та духовної відсутності тата. Проте, за експертними даними, сьогодні в нашій державі понад 250 тис. самотніх батьків, які самі виховують дітей. Нове свято, що відмічається у третю неділю вересня, не є панацеєю, і не вирішує всіх питань та викликів щодо подолання кризи батьківства, але це один з методів.

Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, учасниками конкурсу стали чоловіки-батьки, які своєю діяльністю здійснюють значний внесок у розвиток державотворення, економіки, освіти, культури, спорту, є лідерами в різних галузях, впливають на громадське життя області.

Хоча конкурс проводиться вперше, у ньому взяли участь 133 чоловіки у 17 номінаціях. Конкурсною комісією визначено 45 переможців. Напередодні Всенародного дня батька відбулося їх нагородження.

Привітала переможців і вручила дипломи конкурсу «Батько року» заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. За її словами, День батька – молоде свято, запроваджене в Україні в 2009 році, воно ще не стало таким популярним, але головне, що воно вже є!

–       Батько для дитини – головна людина. Для хлопчиків батько – це приклад мужності, відповідальності. Для дівчаток – як взірець для майбутнього чоловіка. Саме такими є наші переможці, успішні у своїх сферах діяльності, професіонали, але головна їх професія – бути батьком! – зазначила Зінаїда Бойко. 

Це цікаво

Всесвітній День батька святкують у червні близько 40 країн світу. Свято заснувала у Сполучених Штатах Америки Сонора Смарт, в заміжжі – місіс Додд, яка проживала у місті Спокан (штат Вашингтон). Крім неї, в сім’ї було ще п’ятеро дітей.

Після народження шостого малюка, мати Сонори померла і батько, Вільям Джексон Смарт, взяв на себе всі турботи про дітей. Він, звісно, не міг замінити їм матір, однак зробив абсолютно все, щоб його діти не були позбавлені турботи, розуміння і любові, яку може дати тільки рідна людина.

Згодом діти виросли, кожен пішов своїм шляхом, і Сонора вийшла заміж. Коли в 1909-му році вона відвідала церковну відправу, присвячену Дню матері, вона згадала своє дитинство і подумала про батька, на чиї плечі лягли всі турботи. Про те, як він гідно впорався з цим нелегким завданням, працюючи на фермі і віддаючи дітям всю свою увагу і любов без залишку. Сонора пішла до міської ради і запропонувала заснувати нове свято – День батька. Ідею схвалила місцева влада.

Сьогодні найбільш активно день батька святкують у США, Великобританії, Нідерландах, Франції, Китаї та в інших країнах. Існує традиція приколювати троянду на сторону серця. Ця квітка символізує безкінечну любов та повагу до батьків. Якщо тато вже покинув світ, то прикріпляють білі троянди, а якщо живий –червоного кольору. Згадаймо і ми своїх батьків і подякуємо їм за все! І обіймаймо їх частіше!

Валентина ПЕТРАШ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вийти з мобільної версії