Значок сайту Прес-центр

Стовпотвори в аеропортах та масове скасування рейсів. Причини, чому Європа зіткнулася з кризою у відпускний сезон.

Гігантська черга на вхід до аеропорту Схіпхол. Пускають лише за 4 години до вильоту

Втомлена війною, інфляцією та енергетичним хаосом Європа зіткнулася з новою кризою – авіаційною. Ще до шкільних канікул аеропорти виявилися забитими відпочиваючими та завалені втраченим багажем. Щоб врятувати відпускний сезон і запобігти колапсу, влада та бізнес пішли на надзвичайні заходи.
Аеропорти вводять квоти на виліт, авіакомпанії ріжуть розклад, скасовують рейси і задирають ціни на квитки – не з думкою побільше заробити, а в надії поменше продати.

Причини аналізував журналіст Бі-Бі-Сі.

Причина найбільшої за багато років кризи в тому, що в перший повноцінний сезон відпусток після двох провальних років пандемії авіакомпанії зіткнулися одночасно і з шаленим попитом на квитки, і з нестачею робочої сили, яка виникла після масштабної оптимізації робочих місць, яка проводилась декілька років поспіль.
За час простою багато співробітників потрапили під скорочення або звільнилися і не поспішають повертатися. А з тих, хто залишився, частина сидить на лікарняному із ковідом, а частина страйкує, вимагаючи підвищення зарплат на тлі рекордної інфляції. Не лише в авіакомпаніях, а й в аеропортах та на залізниці.
Система на межі, і будь-яка дрібна неприємність, на кшталт комп’ютерного збою, може занурити будь-який європейський аеропорт у хаос. Щоб заповнити дефіцит робочої сили влада деяких країн пом’якшує імміграційні правила, а Ірландія взагалі пообіцяла залучити армію, якщо аеропорту Дубліна критично не вистачатиме персоналу.
“Боюсь, літо для багатьох європейців обернеться стресом. Як це не сумно, дуже на багатьох чекають неприємні сюрпризи, зірвана відпустка та фінансові втрати”, – сказав Бі-бі-сі Пол Чарльз, експерт з досвідом роботи в авіакомпанії Virgin Atlantic і залізничному операторі тунелю під Ла-Маншем Eurostar.

Влітку завжди важко, але це особливе літо. Затримки та скасування рейсів вийшли на новий рівень. Так, у найбільшому європейському аеропорту – лондонському Хітроу – кількість затриманих рейсів зараз на 78% вища за показники останнього перед пандемією нормального літа 2019 року, свідчать дані Official Aviation Guide (OAG) – Офіційний авіаційний довідник.

Хитроу далеко не найпроблемніший. Аналітики Hopper на основі даних OAG склали рейтинг європейських аеропортів за затриманими рейсами. У липневих антигероях там перші рядки займають Брюссель та Франкфурт-на-Майні. Гірше за Хітроу виступили і амстердамський Схіпхол, і паризький Шарль-де-Голль – другий і третій пасажиропотоком європейські аеропорти.
При цьому сектор навіть не повністю відновився від пандемії. У Західній Європі і внутрішніх, і міжнародних рейсів у розкладі зараз на 11% менше, ніж за аналогічний тиждень 2019 року, свідчать дані OAG.
Щоб уникнути хаосу, аеропорти запроваджують квоти на обслуговування пасажирів.
Слідом за Схіпхолом та лондонським Гатвіком Хітроу у вівторок оголосив, що обмежує кількість пасажирів, яких готовий обслужити. Оголошена квота у 100 тисяч осіб на день до 11 вересня на 4 тисячі місць нижча, ніж передбачає нинішній розклад.

Більше того, приблизно третина цих квитків, що не влазять у квоту, вже продана, і тепер авіакомпаніям доведеться не тільки різати рейси, а й якось переконати людей більше не купувати квитки. Принаймні до 11 вересня з вильотом з Хітроу – базового аеропорту British Airways та повітряних воріт острівної Великобританії та Європи загалом.

Авіакомпанії ріжуть літній розклад, щоб привести бажане у відповідність до дійсності. Більшість пасажирів скасованих рейсів проведуть відпустку будинку і втратять гроші, витрачені на готелі, орендовані машини та дитячі табори, до яких їм тепер дістатися нема на чому.
“Всі скасовані рейси перебронювати просто фізично не вийде – не вистачає персоналу. Дефіцит робочої сили в авіаційній галузі зараз оцінюється в 20-30% порівняно із звичайними показниками на піку літнього сезону”, – каже Пол Чарльз.

Розклад найбільших європейських авіакомпаній на піковий перший тиждень серпня усох уже на 10% порівняно зі складеним перед початком відпускного сезону у квітні, свідчать дані OAG.
Найбільше апетити урізала British Airways – майже на 20%, Easyjet та Wizz Air втратили приблизно по 10%. А ось найбільший європейський перевізник Ryanair вирішив краще витратитися, ніж втратити частину пасажирів, і в результаті його розклад поки лише на 3,4% скромніший за задуманий навесні.
Скорочення розкладу дозволяє уникнути скасування рейсів в останній момент – це дорожче, тому що і аеропортам треба платити, і пасажирам виплачувати компенсацію, якщо від скасування до вильоту менше двох тижнів. Результати вже відчуваються.
“Відсоток скасованих в останній момент рейсів у Британії повернувся на звичайний рівень, та й на інших ринках ситуація поступово нормалізується. Якщо все так і залишиться до кінця літа, то можна буде зробити висновок, що вжиті заходи мали ефект. Час покаже”, – пише Аналітик OAG Джон Грант.
Це сміливе припущення. Хмари на горизонті поки що не розсіюються.

Дві головні невідомі у цьому рівнянні – страйки та ковід.
З початку літа страйкували вже бортпровідники Ryanair в Іспанії, Італії, Франції, Бельгії та Португалії, пілоти Brussels Airlines, наземні служби паризького Шарль-де-Голлі.

Проте загроза не минула. Страйками загрожують співробітники наземних служб Lufthansa та бортпровідники Ryanair та easyJet в Іспанії. А нова хвиля заражень ковідом у Європі обіцяє зростання кількості співробітників на лікарняних, а в гіршому випадку – повернення ковидних обмежень в аеропорти, які і так важко справляються з пасажиропотоком.
“Це не перша криза, – не втрачає оптимізму голова Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) Віллі Уолш. – Ми робимо висновки, адаптуємося і наступного разу справляємося краще”.
Уолш та IATA активно лобіюють розширення польотів, зняття всіх ковидних обмежень та відмову від будь-яких квот на вильоти. Уолш сказав в інтерв’ю телебаченню Bloomberg, що незважаючи на всі проблеми жодного колапсу цього літа не передбачається і люди зможуть літати, нехай це й коштуватиме їм дорожче через зростання витрат авіакомпаній на персонал та паливо.
“З точки зору пасажирів цього літа все має бути окей. Так, я бачу і заголовки, і фотографії в газетах. Але в масі своїй це окремі інциденти, не те щоб таке відбувається день за днем ​​тиждень за тижнем. Вже точно не можна сказати, що проблеми у всіх авіакомпаній та аеропортів”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вийти з мобільної версії