Значок сайту Прес-центр

Сертифікація CE – коли вона потрібна?

Купуючи в магазині різні види товарів, часто можна побачити маркування CE. Це означає, що цей товар допущено до легального обороту на території Євросоюзу та відповідає стандартам, встановленим директивами ЄС, але чи має кожен товар мати такий сертифікат пише –  https://www.dracaris.org/services/yevropejska-sertifikatsiya/se-markuvannia-yevropejskyj-sertyfikat/

Що таке сертифікація CE?

Усередині Європейського Союзу країни-члени вирішили скасувати більшість бар’єрів, що обмежують міжнародну торгівлю, створивши Єдиний європейський ринок. У результаті відбулася уніфікація ринку за стандартами виробництва та якістю товарів, завдяки чому покупець може бути впевнений, що незалежно від країни-виробника товар, що купується, відповідає певним стандартам. Підтвердженням відповідності стандартам є сертифікат CE – цей вид маркування можна зустріти на упаковці, а найчастіше на самому продукті.

Маркування CE є обов’язковим не тільки для товарів, вироблених в ЄС, але і для товарів, що імпортуються з-за меж цієї зони, якщо вони підлягають розміщенню на ринках держав-членів.

Для яких продуктів є обов’язковою сертифікація CE?

Чи не вся продукція підлягає обов’язкової сертифікації CE. Виробники меблів, у тому числі, звільнені від цього – вони повинні відповідати певним стандартам безпеки та функціональності, але директиви з цього питання немає. Одяг, текстильні вироби, обране спортивне обладнання та деяка косметика можуть продаватися без знака CE.

Однак, без сертифіката CE ви не зможете продавати електричні та електронні пристрої, такі як побутова техніка, електроніка, смартфони, електронні іграшки, комп’ютери та електроінструменти.

Крім того, сертифікація є обов’язковою для засобів індивідуального захисту, машин, іграшок, газового та тиску обладнання. Продукція, що не відповідає рекомендованим стандартам, вноситься до Реєстру продукції, що не відповідає суттєвим чи іншим вимогам.

Хто видає маркування CE?

Жоден державний орган не займається сертифікацією. Цим займаються комерційні установи, які мають акредитовані лабораторії із необхідним вимірювальним обладнанням. Після видачі сертифіката у багатьох випадках підписується договір нагляду – сертифікат видається безстроково, але якщо виробник модернізує свою продукцію або знижує її якість, сертифікат може бути відкликаний.

Вийти з мобільної версії