Значок сайту Прес-центр

Як правильно вибрати юриста

На ринку юридичних послуг свої послуги пропонують безліч фахівців, у яких багато років бездоганної практики та тисячі виграних судів та вдячних клієнтів. Розбираємось, на що звернути увагу та як при виборі юриста не нарватися на шахрая. В Україні провідною юридичною компанією є UST Group Law Firm, фахівці якої допоможуть практично з будь-якого питання. 

На що звернути увагу при виборі юриста

Насамперед при виборі фахівця необхідно відповісти для себе на кілька запитань:

Так, дійсність така, що послуги хорошого фахівця коштують дорого. Набагато дорожче за юриста, рекламу якого ви можете знайти на листівках біля під’їзду або на незрозумілому інтернет-сайті. Але, заплативши гроші, ви отримаєте якіснішу допомогу. Можливо, перелік послуг і дій буде майже таким самим, як у недорогого юриста, але «юридичний сервіс» – зовсім іншим.

Насамперед, ви прийдете не в незрозуміле приміщення на задвірках, а в зручний, з гарною транспортною доступністю, офіс. Секретар проведе вас до переговорної кімнати. Там ви зустрінетеся зі спеціалістом, який вас вислухає і буде готовий одразу пояснити вам існуюче становище та можливі шляхи вирішення питання.

Його пояснення будуть зрозумілими, а документи, які він складає, є юридично грамотними. З його промови та формування стратегії буде ясно, наскільки юрист розуміється на вашому питанні. Він не стане з піною біля рота доводити, що ви маєте рацію і правда за вами, що суд буде виграний, а він такі справи «клацав як горішки». Ні це не так. Юрист, який цінує свою репутацію, розповість про плюси та мінуси ситуації, запропонує шляхи вирішення, пояснить наслідки і не наполягатиме, щоб ви погодилися на його послуги.

Найважливіша якість хорошого фахівця – він каже вам правду. Ви отримуєте ясне бачення проблеми, а також спокійну впевненість у тому, що юрист знає свою справу та робить свою роботу якісно. Як показує практика, юристам, яким довіряють клієнти, немає необхідності витягувати з вас гроші, а також переконувати, які вони грамотні фахівці. Багато що видно відразу: вони промовисті, охайно виглядають, чітко вибудовують діалог і їм не потрібно вам нічого доводити.

Втім, ціна послуг юриста залежить також від досвіду роботи, штату працівників та обсягу послуг. Якщо ви звертаєтеся до фахівця, у якого за спиною 15 років досвіду роботи, власне бюро, штат юристів та адвокатів, то цінник буде набагато більше, ніж якщо ви звернетеся лише до одного юриста чи адвоката.

Пошук, критерії оцінки, помилки

Отже, ми розуміємо, що юридичні послуги коштуватимуть недешево. Але де знайти такого юриста чи групу юристів, за працю яких ви будете спокійні? Варіантів пошуку хороших юристів дуже багато – починаючи від пошуку в інтернеті та закінчуючи отриманням інформації від родичів та друзів. Зазначимо, що «сарафанне радіо» є дуже хорошим способом: «Якщо він допоміг людині, якій я довіряю, то вона і мені допоможе».

Головний критерій оцінки юриста складатиметься вже за особистої зустрічі. Хороший юрист (необов’язково дорогий) повинен вислухати вас, поставити необхідні питання, які йому потрібні для складання ясної картини та оцінки перспектив. Для цього він перед консультацією попросить вас коротко викласти запитання та, за потреби, надати документи, які можуть йому знадобитися.

Часта помилка споживачів юридичних послуг полягає в тому, що якщо ви заплатили юристу, як вам здається, великі гроші, то вже точно виграєте суд чи вирішите проблему. На жаль, це не так.

Похід до юриста можна порівняти з походом до лікаря. Якщо не стежили за своїм здоров’ям і прийшли до лікаря із занедбаною хворобою, то шанси на повне лікування значно нижчі, лікування може призвести до наслідків і витрачання великої суми грошей і часу.

Зверніть увагу на те, як юрист подає вашу проблему. Нагадуємо, далеко не у всіх ситуаціях можливі 100-відсотковий результат та гарантований виграш. Навіть найталановитіший і найдорожчий юрист не зможе допомогти, якщо факти не на вашому боці, і треба бути готовим до цього.

Адвокат, юрист чи група фахівців?

Як показує практика, у дев’яти випадках із десяти вашу проблему зможе вирішити один фахівець – юрист чи адвокат. Звернення до окремого адвоката чи юриста обійдеться дешевше, ніж звернення до компанії, де вашим питанням займатиметься група адвокатів, юристів та помічників, оскільки ви повинні будете оплатити кожну годину їхньої роботи.

Якщо йдеться про великі проекти, де одному юристу фізично важко впоратися (справи, пов’язані з банкрутством компанії, чи іншого характеру економічна суперечка), то рекомендується звертатися до компаній, адвокатських бюро або колегій, які спеціалізуються в даній сфері та мають штат відповідальних спеціалістів.

Разова послуга, супровід або регулярні послуги?

Іноді в житті бувають періоди, коли юридичні консультації чи документи потрібні регулярно, і якщо кожного разу окремо платити за послугу за тарифом юриста чи організації, то це обійдеться у велику суму. Саме у таких випадках корисно матиме абонентське обслуговування у юриста. Заплативши один раз, ви зможете протягом певної кількості часу необмежену кількість разів звертатися до послуг юриста.

І не важливо, чи це буде проста консультація по телефону, підготовка та перевірка документа чи виступ у суді – у вас завжди на зв’язку буде юрист чи адвокат, який вам допоможе. Це вийде дешевше, зменшить біль голови від проблем, і спати ви будете спокійніше.

Вийти з мобільної версії