Значок сайту Прес-центр

Безпровідна зарядка. Пристрій і робота. Застосування і особливості

Технології останнім часом стрімко розвиваються. Ще недавно люди дивувалися появі пристроїв з сенсорними дисплеями, а сьогодні активно ними користуються. Уже зовсім скоро світ зможе побачити ще не одну технологічну революцію, яка переверне погляди на звичні речі. Серед них можна назвати появу технології бездротової зарядки. Над нею працює безліч компаній і не далекий той день, коли нею будуть користуватися повсюдно. І це стосується не тільки смартфонів, але і всіх сучасних пристроїв з акумуляторами. Планується, що дана технологія буде впроваджена і в автомобілі. 

Однією зі стратегічних переваг бездротової зарядки є те, що не потрібно використовувати роз’єми. Разъем для зарядки має обмежений термін використання и доволі часто виходить з ладу. В такому разі потрібен ремонт пристрою.

Принцип дії

Бездротова зарядка – порівняно нова технологія і швидко набирає обертів. Сучасній науці відомо кілька способів, що забезпечують бездротову або безконтактну передачі енергії. Але великі перспективи реалізації в серійному застосуванні заслуговує бездротова передача електроенергії на базі явища електромагнітної індукції.

Принцип дії зарядки передбачає використання первинної котушки, тобто джерела, і вторинної котушки у вигляді приймача:

Котушки створюють систему з індуктивним зв’язком.

Змінний струм, який протікає в обмотці зазначеної первинної котушки, утворює магнітне поле, яке індиціює в приймальній котушці напругу. Воно може бути задіяно для зарядки акумулятора, або для живлення пристрою.

Саме магнітне поле є основою зарядки. У той же час при послабленні магнітного поля індуктивний зв’язок втрачає ефективність. Тобто при видаленні вторинної котушки від первинної, відбувається розсіювання магнітного поля. Воно просто не доходить до вторинної котушки. В результаті індуктивний зв’язок навіть при збільшенні на порівняно малі відстані стає неефективним.

Особливості бездротової зарядки

Технологія бездротового зарядного пристрою базується на дослідженнях Фарадея і Тесли, які проводили досліди по передачі електрики в повітряному просторі за допомогою електромагнітної індукції. Якраз завдяки вдосконаленню ідей і розробок цих найвидатніших учених сьогодні з’явилася бездротова зарядка для телефону і багато інших пристосуваннь.

У зазначеній технології складного практично нічого немає, так як це є симбіоз відомих методик накопичення енергії, магнітних полів і електромагнітів.

Коротенько бездротова зарядка на прикладі смартфона виглядає наступним чином:

При попаданні в магнітне поле мобільного пристрою на передавач індукційної енергії передається сигнал про появу в зоні дії певного приймача енергії. У більшості випадків зазначений сигнал передається смартфоном через NFC при моменті, коли він виявляється на пристрої бездротової зарядки.

Пристрій передавач приступає до подачі струму на індукційну котушку, яка створює навколо себе магнітне поле необхідної потужності. Відповідно до діючих стандартів на котушку подається близько 5 Ватт, вони перетворюються в хмару магнітного поля, у якого радіус близько 4 см.

У свою чергу приймач індукційної енергії пускає в хід свою індукційну пластину з котушкою, що починає під дією електромагнітних імпульсів виділяти електричний струм.

Струм іде на акумулятор так, ніби котушка, яка є в пристрої, є стандартним зарядним пристроєм. Магнітне поле перетворюється в звичайну електрику і відправляється безпосередньо на акумулятор в пристрої. Все дуже просто.

Застосування бездротової зарядки

Сьогодні багато компаній працюють в напрямку впровадження технології бездротової зарядки в своїх виробах. Тобто всюди, де пристрій використовує акумулятор, можуть бути впроваджені технології бездротової зарядки. Вже сьогодні деякі моделі Samsung, Apple і LG в штатній комплектації включають рекомендовані зарядні пристрої.

Відомі виробники смартфонів, такі як Nexus, Apple, Samsung, Asus і LG вже у всю створюють спеціальні QI-сумісні мобільні пристрої, які можуть заряджатися бездротовим способом. Тим більше ефективність бездротової зарядки на поточний момент досягає 80%, що порівнянно з даними, які демонструють традиційні зарядні пристрої.

Серед  переваг бездротової зарядки можна відзначити:

Зручність, яка полягає у відсутності проводів.

Можна використовувати чохол будь-якої форми, крім металевого.

Зручність у використанні смартфона в якості навігації при їзді на автомобілі.

Не потрібно шукати кабель живлення формату, який підходить до конкретного пристрою. До того ж саме роз’єми MicroUSB часто виходять з ладу.

Бездротова зарядка забезпечує зручність: просто поклав для зарядки, немає потреби діставати кабель, встромляти в роз’єм, тягнутися і встромляти в розетку, а потім повторювати процес в зворотному порядку після заряджання.

Вийти з мобільної версії